En del av Ringöns nätverk

Manufakturgatan på Ringön

Vi är stolta medlemmar i Ringöns nätverk, ett fantastiskt nätverk bestående av företag och verksamheter som finns på Ringön.

 

Ringön är en fantastisk plats att utforska, arbeta och umgås på. Ringön ligger i hjärtat av Göteborg, och det finns många bra företag och verksamheter som har sin utgångspunkt på Ringön. Ringöns nätverk jobbar för Ringöns utveckling och sammanhållning, och det är vi på Manufakturgatan.se stolta att vara en del av. Ringön är en unik plats med mycket att erbjuda, och vi uppmanar alla att besöka Ringön och upptäcka allt den har att erbjuda!

Ringön

Ringön har en mycket intressant historia. Ringön var först och främst en militär ö, och det finns fortfarande många vackra byggnader från den tiden kvar på Ringön. Ringön blev sedan en industriell ö, och det finns många gamla fabriker och anläggningar kvar på Ringön. Ringön har sedan de senaste åren blivit en modern och levande plats med många nya företag och verksamheter. Ringön har mycket att erbjuda, och det är en unik plats i Göteborg.

 

Ringön är belägen i Göteborgs norra skärgård och är en del av de 22 000 öar som finns i skärgården. Ringön är cirka 2 kilometer lång och 1 kilometer bred och i slutet av 1800-talet muddrades Tingstadsvassen och gav plats för en kanal från Göta älv ända till Kville. Kanalen fick namnet Ringkanalen och vips så uppstod Ringön.

 

Farleden var cirka 75 meter bred och 2-3 meter djup. En del av kanalen fylldes igen när Götaälvbron byggdes 1939 och resten av kanalen försvann 1958.

Bogser Sven AB flyttade till ön 1935 (och finns fortfarande kvar). Lite senare anslöt sig Blå Stjärnans Djursjukhus, Gotenius varv och Ringöns Bilelektriska. På 80-talet upptäckte även motorintresserade Ringön.

I dag är Ringön ett mycket attraktivt område och det finns många företag på ön som bidrar till en levande och kreativ miljö, bland annat Manufakturgatan.se.

 

Saltet på Ringön

"Saltet på Ringön startar sin verksamhet på ön 2016. Ett intiativ från tre eldsjälar med Göteborgs Stad genom Business Region Göteborg som huvudman. I och med deras arbete flyttar fler företag med kreativ verksamhet in i lokaler som står tomma. Bryggerier, filmstudios, trädgård, syfabrik, musikstudios. Ett tidsbegränsat bygglov arbetas fram 2018. Loven betyder bland annat att det är lagligt att öppna kvällsrestaurang på ön plus att befintliga lokaler från användas till annat än traditionell industri.

 

När Saltet sjösattes gjordes en checklista med tre punkter. De är nu en del av stadens styrdokument 1. Riv inget på Ringön 2. Stötta de företag som redan finns på ön 3. Lägg till ny kreativ verksamhet på lediga ytor."

 

Läs mer om Ringöns nätverk här

 

Kontakta oss (eller besök oss i butiken)